PCR metódy

PCR (Polymerase Chain Reaction) metódy na rýchlu a účinnú detekciu patogénov a podmienečných patogénov kontaminujúcich potraviny, vodu a prostredie potravinárskych prevádzok.

Tieto metódy umožňujú potvrdenie prítomnosti DNA (Deoxyribonucleic Acid) produktov mikroorganizmov do 24 hodín od prevzatia vzorky v laboratóriu.

Takto získané výsledky umožňujú všetkým, ktorí sa podieľajú na výrobe potravín, od farmy až po stôl konzumenta:

  • prijať bezpečnostné opatrenia, aby zabránili ochoreniu spôsobenému konzumáciou ich potravín
  • rýchly screening na vstupné suroviny
  • operatívne riadiť expedíciu
  • potvrdiť zdravotnú nezávadnosť potravinárskych produktov (prítomnosť patogénov a podmienečných patogénov)

Akreditované PCR metódy:

  • Detekcia Escherichia coli priamo zo vzoriek potravín
  • Detekcia Staphylococcus aureus priamo zo vzoriek potravín
  • Detekcia Streptococcus agalactiae priamo zo vzoriek potravín
  • Detekcia Escherichia coli, Staphylococcus aureus a Streptococcus agalactiae pomocou multiplex PCR priamo zo vzoriek potravín
  • Detekcia G-negatívnych baktérií
  • Detekcia salmonel
  • Detekcia G-pozitívnych baktérií
  • Detekcia Listeria monocytogenes

Ďalšie PCR metódy, pripravované na akreditáciu v roku 2012:

  • Detekcia Legionella sp.
  • Detekcia EHEC (E. coli O157: H7)
  • Detekcia Enterobacteriaceae
  • Detekcia Enterobacter sakazakii
  • Detekcia Streptococcus uberis
  • Detekcia Bacillus cereus